lauantai 25. huhtikuuta 2015

Donitsit

 Vapun odotusta ja donitseja.
Minä kun en vieläkään omista isoa donitsipeltiä niin piti tehdä uppopaistettuja.

Donitsit

2 munaa
1dl sokeria
1dl maitoa
1dl kermaa
3/4dl sulatettua voita
7dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2tl kanelia
2tl kardemummaa

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon maito kerma ja sulatettu voi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon.
Vaivaa taikinaa hetki.

kaada taikina reilusti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki jauhojen kanssa
niin ettei taikina tartu käsiin.
Kauli taikina 1cm paksuiseksi levyksi ja ota esim. juomalasilla pyöreitä paloja
 ja tee keskelle reikä esim. tyllalla.

Paista donitsit +170-180'c öljyssä molemmin puolin kauniin kullan ruskeiksi.
Sokeroi hieman jäähtyneet donitsit siro-sokerissa.
 
 
 

 

 
Donitsin reiät oli erityisesti lasten mieleen...näistä syntyy myös vähemmän sotkua syödessä :)
 



torstai 23. huhtikuuta 2015

Jauhelihapizza

Tein lapsille välipalaksi jauheliha pizzaa, johon ohjeen löysin Täältä.
Upposi lapsille kuin väärä raha!
Kaikessa yksinkertaisuudessaan vaan niin mahdottoman hyvää!
 
Laitoin ohjeesta poiketen 600g jauhelihaa ja kastikkeen valmistin näin:
 
3dl paseerattua tomaattia
2rkl makeaa chilikastiketta
1tl basilikaa
½tl suolaa
ripaus mustapippuria
 
Sekoita kaikki keskenään ja levitä pizzapohjan päälle.
 
 
 
 
 

tiistai 14. huhtikuuta 2015

Salami-feta-tomaattipiiras

Välillä taas jotain suolaista.
Tähän piirakkaan sain hukattua avatun salamipussin jämät,
 feta purkin lopun ja pari ylikypsää tomaattia. 

(puhelinkuva)
Pohja:
80g voita
110g vehnäjauhoja
30g kaurahiutaleita
45g perunahiutaleita
½tl leivinjauhetta
½tl suolaa
n.½dl kylmää vettä
 
Täyte:
1 sipuli
100g feta kuutioita
150g salami suikaleita
100g juustoraastetta+ 50g pinnalle
1tl basilikaa
1tl kuivattua persiljaa
2 tomaattia
 
Kerma-munaseos:
3dl kermaa
3 munaa
3/4tl suolaa
½tl paprikajauhetta
½tl mustapippurirouhetta
 
Valmista pohja. 
Nypi kuivat aineet ja voi kulhossa murumaiseksi seokseksi.
Lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi, lisää tarvittaessa vettä.
Painele taikina esim. irtopohjavuoan (26cm) pohjalle ja reunoille.
 
Valmista täyte.
Sekoita kaikki täytteen ainekset sekaisin, tomaattia lukuun ottamatta ja kaada pohjan päälle.
Sekoita kerma-munaseoksen ainekset yhteen ja kaada täytteiden päälle.
Viipaloi tomaatit ja laita siivut täytteen päälle.
Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.
Paista +200'c n.30min. tai kunnes täyte on kokonaan hyytynyt.
 

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Suklainen rocky road-piirakka

Pullahiiren leivontablogista löysin tämän ohjeen ja vaikutti niin lupaavalta, että oli ihan pakko suurena suklaan ystävänä kokeilla.
 
Palat on todella houkuttelevan näköisiä, siitäkin huolimatta että minun vaahtokarkit meinasivat paahtua vähän liikaa kun hätiköin ja laitoin ne vähän liian aikaisin uuniin.
 
Tapani mukaan taas vähän modifioin ohjetta omiin tarpeisiin sopivaksi.
Korvasin pähkinäsuklaan Pandan tummalla suklaalla, kun kaikki ei meillä syö pähkinää.
Voin vaihdoin maidottomaan margariiniin ja kerma-maidon  kaurajuomalla.
Myös vehnäjauhot korvasin gluteenittomilla jauhoilla.
Pinnalle heitin vielä kaapin perukoilla jo hetken aikaa lojuneet fudge rouheen.
 
 
 
Laitan oman ohjeeni tähän, alkuperäinen löytyy Pullahiiren blogista
 
 
Yhden kulhon
Suklainen Rocky Road-piirakka
(pellillinen)

Pohja:
200g maidotonta margariinia
7 dl gluteenittomia jauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
4 dl sokeria
4 1/2 dl kaurajuomaa
2 munaa
200g tummaa suklaata

Päälle:
200g tummaa suklaata
150g pieniä vaahtokarkkeja

Sulata margariini ja nosta sivuun jäähtymään hetkeksi.
Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa.
Lisää kuivien aineiden joukkoon kaurajuoma, kananmunat sekä hieman jäähtynyt margariini.
Rouhi suklaa veitsellä ja lisää joukkoon.
Sekoita taikinamassa sekaisin ja levitä uunipellille (noin 30x40 cm) leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa ensin noin 20 minuutin ajan. 

Kun piirakkapohja on lähes kypsä, rouhi
suklaa ja levitä piirakkapohjan päälle yhdessä pienien vaahtokarkkien kanssa.
Nosta piirakka vielä uuniin noin 5-10 minuutin ajaksi.
Tarkista paiston loppuvaiheessa piirakkapohjan kypsyys cocktailtikulla.
Jos pohjan sisään työnnettyyn tikkuun ei tartu märkää taikinaa, on piirakka valmis.
Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi.
Paloiksi leikkaaminen on helpointa, kun piirakka on huoneenlämpöistä.
 
 
 


 
Lopputulema:
Maku oli oikein hyvä, mutta odotin jotain suklaisempaa.
Pähkinöiden lisäksi jäin kaipaamaan vielä jotain, vaan kun en tiedä mitä :D
(joskin alkuperäisen piirakan maku varmasti muuttui omien muutosteni takia!)
 

 


maanantai 6. huhtikuuta 2015

Sitruuna-marenkileivokset

Nämä leivokset ovat mielestäni niin täydellisiä,
kuin mikään sitruuna-marenki leivos voi ikinä olla!
Höyhenen kevyt, makea marenki, ihanan kirpeä sitruunakiisseli ja
rapean rouskuva pohja joka antaa mukavasti suu-tuntumaa muuten niin pehmeälle leivokselle.
 
Leivosten sijasta tämän voi valmistaa myös piiraaksi n.26cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.
 
 
 
 
Sitruuna-marenkileivokset n.20kpl
 
Pohja:
100g voita
33/4dl vehnäjauhoja
½dl sokeria
1 keltuainen
3rkl vettä
 
Sitruunakiisseli:
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
3dl vettä
3/4dl sokeria
3rkl maissitärkkelystä
3 keltuaista
25g voita
 
Kuumamarenki:
4 valkuaista
70ml vettä
23/4dl sokeria

Valmista täytekiisseli, jotta se ehtii jäähtyä.
Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita lukuun ottamatta ja kuumenna koko ajan sekoitelleen,
  kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kevyesti.
Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Nosta jäähtymään.
Kiisseli sakenee lisää jäähtyessään.

Valmista pohjataikina.
Nypi hieman pehmentynyt voi, jauhot, suola ja sokeri murumaiseksi seokseksi.
Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita. Älä vaivaa liikaa.
Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kunnes taikina pysyy koossa.

Kauli taikina varovasti jauhotetulla pöydällä halkaisijaltaan 26 cm ympyräksi, 
 Nosta saman kokoiseen irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle.
 Painele piiraaseen noin 1 cm korkuiset tasaiset reunat.
TAI kauli taikina hieman ohuemmaksi ja ota stanssilla pyöreitä paloja ja
painele ne leivos vuokiin (käytin silikonisia muffini vuokia)

Paista pohjaa +200'c keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes se alkaa kauniisti ruskistua.

Anna pohjan jäähtyä.
 Valmista sillä aikaa italialainen marenki.
Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja anna seoksen kiehua kymmenisen minuuttia,
kunnes seoksen lämpötila on noin 120 astetta.
Vatkaa sillä välin valkuaiset pysyväksi vaahdoksi.
Jatka vatkaamista ja kaada hiljalleen tulikuumaa sokerilientä vaahdon joukkoon.
Jatka, kunnes kaikki sokeriliemi on marengin seassa.
Jatka vatkaamista, kunnes marenki jäähtyy.

Levitä täytekiisseli jäähtyneen pohjan päälle.
Nostele jäähtynyt marenki kiisselin päälle.
Ruskista marengin pintaa kevyesti kaasupolttimella.


 
 
...kyllä, meillä juodaan jo simaa, kun en taaskaan malttanut odottaa vappuun saakka!
Siman valmistin fariinisokeripussin ohjeella.





keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Unelmatorttu

Lähdemme vierailulle vanhempieni luokse ja tekaisin viemisiksi unelmatorttua,
kevensin kuitenkin täytettä ja laitoin väliin kirsikkamarmeladia
ja kerman korvasin soijakermalla.
 

Unelmatorttu
 
4 munaa
1½dl sokeria
3/4dl perunajauhoja
3/4dl tummaa kaakaota
1tl leivinjauhetta
 
370g kirsikkamarmeladia
1½dl kermaa
1tl vaniljasokeria
1tl sokeria
 
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon lastalla varovasti nostellen.
Kaada massa leivinpaperoidulle pellille ja paista +225'c n.7min.
 
Vaahdota kerma ja laita kylmään odottamaan.
Aseta pöydälle pala leivinpaperia ja ripottele sille sokeria/tomusokeria ja
kumoa valmis torttupohja sen päälle. 
Irrota leivinpaperi torttulevyn pohjasta ja levitä marmeladi koko pohjan päälle.
Levitä lopuksi kerma ja rullaa napakaksi rullaksi.
Kääri rulla leivinpaperiin ja anna tekeytyä kylmässä.